Nikt nie rodzi się po to, aby pochłaniać astronomiczne ilości jedzenia. Nie da się jednak zaprzeczyć tezie, iż spożywanie pokarmów jest wpisane w naszą egzystencję i jak dotąd nie urodził się nikt, kto nie potrzebowałby jeść. Z tą podstawową fizjologiczną potrzebą wiążą się treści i tradycje kulturowe, ale także liczne uwarunkowania zdrowotne. To, co jemy ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie, a przy tym może dalekosiężnie oddziaływać na organizm człowieka. Dieta jest bardzo ważna, dlatego należy ją rozsądnie skomponować, biorąc pod uwagę wskazania naukowe oraz medyczne. Trudno o to w czasach, gdy ludzie funkcjonujący w biegu często zjadają byle co, aby zaspokoić głód i kontynuować zawodowe czy uczelniane obowiązki.

Czy można tę sferę poukładać inaczej? Wbrew pozorom zaplanowanie i realizacja właściwej diety, która zapewni nam odpowiednią dawkę energii, a przy tym składników odżywczych korzystnych dla ciała to jedna z prostszych rzeczy, którą możemy dla siebie zrobić. Ostatecznie to tylko jedzenie. Prosta czynność, dość powierzchowna i zlokalizowana na samym dole piramidy potrzeb. Trzeba jedynie dowiedzieć się kilku rzeczy, przestrzegać zasad i kupować żywność określonego rodzaju – niekoniecznie kosztującą wiele. Jeśli ktoś nie wie, jak zmienić swoje żywieniowe nawyki, aby stały się optymalne i korzystne dla zdrowia, może sięgnąć do internetu, literatury fachowej lub poradzić się dietetyka. Na dobre zmiany nigdy nie jest za późno – bez względu na wiek zainteresowanego.

Rozwiązania są w zasięgu ręki.