El Bulli – najsłynniejsza restauracja molekularna

Pojęcie kuchni molekularnej istnieje już ponad 25 lat. Niemniej jednak, dopiero niedawno zaczęły pojawiać się restauracje serwujące dania przygotowane z wykorzystaniem tej metody. Dziś kulinarna sztuka molekularna zjednuje sobie coraz większą liczbę sympatyków, choć nie jest wolna od podejrzeń i posądzeń. Istniejące restauracje zdają się jednak tym nie przejmować.

Istnieją niemal na całym świecie, ale tych słynnych jest zaledwie kilka. Hiszpańska El Bulli prowadzona przez sławnego kucharza i fizyka w jednej osobie Ferrana Adrię obsługuje co roku 8 tysięcy osób, choć zgłasza się ok. 2 miliony chętnych. Restauracja otwarta jest tylko 6 miesięcy, gdyż resztę roku właściciel wraz ze współpracownikami opracowują kolejne receptury. Współpracownicy Adrii to kucharze o umysłach ścisłych, obdarzeni jednak artystyczną wyobraźnią. Znajdziemy tam makaron pod postacią bitej śmietany, jajecznicowe lody czy tuńczyka zamkniętego w kapsulce. W menu pojawia się zwykle od 20 do 30 pozycji, a każde danie powinno zmieścić się na jednej łyżce stołowej. Co ciekawe, goście nie wybierają sobie dań. W związku z długim czasem przygotowania potraw molekularnych to szef kuchni decyduje o menu. Mimo tej „niedogodności” El Bulli uznawana jest za jedną z najlepszych restauracji na świecie.

pizzeria olsztyn