Kuchnia fusion – podanie

Kuchnia fusion, choć zagościła w naszym kraju ładnych parę lat temu, wciąż przyciąga uwagę i wywołuje kontrowersje. Łączy skrajności, miesza pozornie nie pasujące do siebie smaki oraz przyciąga uwagę atrakcyjnym wyglądem.

Fusion restauracyjne to przede wszystkim łączenie tradycyjnej kuchni europejskiej z elementami charakterystycznymi dla wschodniej części kontynentu azjatyckiego. Fuzja dotyczy nie tylko składników, ale także smaków, sposobu przygotowania, podania oraz tradycji i filozofii związanej z jedzeniem. Potrawy są często autorskie, zupełnie niepowtarzalne oraz bardzo ciekawie podane. Typowe elementy to duży talerz, kolorowe sosy i wykwintne kompozycje układane z warzyw. Osobna wzmianka należy się oczywiście sosom, które najczęściej odpowiedzialne są właśnie za przełamanie konwencji, dodanie kolorytu smakowego oraz uzupełnienie kolorystyki potrawy. Często układa się je w fantazyjne wzory geometryczne.

Uwagę zwrócić należy także na talerz. Najczęściej pozostawia się na nim dużo pustego miejsca, co zdecydowanie podkreśla wyjątkowość potrawy. Od niej także zależy wybór kształtu. Na talerzu okrągłym lepiej wyglądają bardziej tradycyjne formy przybrania, natomiast talerze kanciaste będą podkreślać oryginalność wykwintnej kompozycji barw i kształtów.

bankowość.net.pl