Kuchnia w laboratorium

Hotel Silvia Gold Gliwice  restauracja catering gliwice

Pojęcie kuchni molekularnej pojawiło się 25 lat temu. Od tego czasu laboratoryjne metody gotowania są wciąż urozmaicane, udoskonalane, a przy tym coraz bardzie skomplikowane. Aby uprawiać kuchnię molekularną potrzeba dużo wiedzy, doświadczenia, a przede wszystkim fantazji. Nie wykorzystuje się tutaj tradycyjnych metod obróbki cieplnej żywności. Celem tego rodzaju przygotowywania potraw jest doskonałość formy i smaku.

Wystrój kuchni restauracji molekularnych przypomina bardziej laboratorium niż kuchnię. Na efekt końcowy składa się praca nie tylko kucharzy, ale także chemików, fizyków i biologów. Tworzą oni zupełnie niespotykane dotąd formy. Kuchnia molekularna jest jednak daleka od chemicznych substancji. Wykorzystuje wyłącznie składniki naturalne oraz naturalne substancje służące do ich obróbki. Konsystencję i strukturę potraw zmienia najczęściej wyciąg z alg morskich, potrawy mrozi ciekły azoty, smak przenosi się za pomocą ultradźwięków, a smaży na wodzie z dodatkiem cukru roślinnego, który podwyższa jej temperaturę. Nic bardziej naturalnego i zdrowego!