Kulinarne eksperymenty fusion

Kuchnia fusion stanowi świetne pole do popisu dla kucharzy eksperymentujących, poszukujących ciekawych inspiracji, ale także wytrzymałych. Liczyć się tu należy z możliwością popełnienia niejednego błędu, gdyż połączenia składników mogą być zaskakujące, ale jednak muszą ze sobą harmonizować.

Początków kuchni fusion szukać należy w Ameryce Północnej XIX wieku. W tym czasie zetknęło się na tym terenie tak wiele kultur, tradycji oraz prądów, że musiały wywierać na siebie wpływ i czerpać z własnego dziedzictwa. Kontynent amerykański to także 9 stref czasowych terenu o różnorodnym klimacie, więc konkretne zwyczaje kulinarne musiały się przystosowywać do nowych warunków naturalnych. Po czasie to, co stanowiło podstawę regionalnej kuchni, choćby ze względu na specyfikę bogactwa naturalnego, zaczęło przenikać do innych kultur. W ten sposób narodził się nurt kulinarny, który czerpie, łączy i eksperymentuje.

Fusion to najczęściej dania oryginalne, ciekawe, często zupełnie autorskie i przyciągające uwagę formą podania i przybrania.


samochodowa.city-traffic.com.pl