Produkty mleczne i generalnie produkty pochodzenia zwierzęcego nie będące mięsem ani jego pochodną są bardzo ważnym elementem diety każdego zdrowego człowieka. Są rzecz jasna ci, którzy ich nie spożywają – dieta wegańska wyraźnie tego zabrania. Przyjmijmy jednak, że przeciętny konsument nie musi się jej podporządkowywać. Dla takich ludzi nabiał jest normalnym punktem w jadłospisie, a jeść go można w wielu różnorodnych formach. Co jest największą zaletą tych produktów? Po pierwsze dostarczają one organizmowi sporej dawki łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne dla właściwego odżywiania. Trzeba rzecz jasna zwracać uwagę na to, czy nie jesteśmy uczuleni chociażby na laktozę. Takie osoby generalnie nie mogą spożywać produktów mlecznych, chyba że zostały one poddane specjalnej obróbce. Doskonałej jakości wyroby mleczne mają jeszcze jeden wielki atut.

Zawierają sporą ilość wapnia, a ten jest szalenie istotny zarówno dla ludzi młodych (w tym dzieci), jak i dla seniorów. Tym pierwszym wapń pomaga w budowie mocnych kości, które będą dobrze służyć przez kolejne lata życia. Bieżące spożywanie wapnia wpływa pozytywnie na układ kostny osób w każdym wieku. Seniorzy muszą przyjmować wapń w dużych ilościach z uwagi na słabnięcie kości z biegiem lat i pojawiające się ryzyko osteoporozy. Jedną z przyczyn występowania tej choroby jest właśnie zbyt mały udział wapnia w diecie. Na rynku pojawiło się mleko dodatkowo wzbogacone w wapń. Warto podawać je dzieciom, a także starszym domownikom. Jego wysoką zawartością mogą się też poszczycić dobrej jakości żółte sery, które są wprawdzie kaloryczne, ale na kości wpływają nader pozytywnie.