Nowoczesna kuchnia

Mimo, iż pojęcie kuchni molekularnej istnieje od 1988 roku, to powszechnie funkcjonuje dopiero kilka lat. Niewtajemniczonym ta zagadkowa nazwa słusznie kojarzy się z naukowym podejściem. Wiemy, że molekuły to cząsteczki, na które rozbijana jest substancja. Jak to się ma w do sztuki kulinarnej?

Otóż, w ramach kulinarnych eksperymentów molekularnych można przemienić ogórki w lody czy wyprodukować herbaciany makaron. Sos o tradycyjnej konsystencji natomiast zamienić można na piankę. Występują tu, co prawda, reakcje chemiczne, ale składniki, których w niej używają są zawsze pochodzenia naturalnego. Wykorzystywane w kuchni molekularnej metody to przede wszystkim proces niskotemperaturowy, piankowanie, wprowadzanie powietrza, sferyfikacja, emulsyfikacja, żelifikacja czy wykorzystywanie ciekłego azotu. Brzmi laboratoryjnie, ale w zasadzie pomaga kucharzowi na nieskończoną ilość eksperymentów oraz doprowadzenie jego dań do perfekcji pod względem smaku oraz formy.

Kuchnia molekularna robi się coraz bardziej znana także w Polsce. Jednym z popularniejszych kucharzy związanych z tym nurtem w naszym kraju jest Wojciech Modest Amaro oraz Jean Bos.


najlepsza pizza olsztyn Hotel Silvia Gold Gliwice restauracja catering gliwice