Pierre Gagnaire – kucharz molekularny

Jeśli ktoś interesuje się dziedziną kuchni molekularnej – wie, że te najbardziej znane, a właściwie już słynne, to El Bulli w Hiszpanii oraz wielokrotnie nagradzana The Fat Duck w Wielkiej Brytanii. Te miejsca mają jednak swoje odpowiedniki niemal w każdym kraju świata i każdy zapaleniec molekularny powinien je odwiedzić.

Osobą, której działalność zdecydowanie należałoby śledzić jest Pierre Gagnaire, francuski szef kuchni, który zdobył już prestiżowe odznaczenie 3 gwiazdek przewodnika Michelin. Prowadzi on 7 restauracji na całym świecie. Mieszczą się one np. w Las Vegas, Dubaju, Seulu czy Paryżu. Ta ostatnia zajęła 3 miejsce w rankingu 50 najlepszych restauracji świata w 2008 roku prowadzonym przez Restaurant Magazine UK. Jego zupełnie własny lokal powstał w 2010 roku w Tokio.

Opracowując nowe formuły, Gagnaire współpracuje z fizyko-chemikiem Herve Thisem. Jedną z jego bardziej wyszukanym realizacji jest mus o zapachu ziemi i piany morskiej czy też ciastka pachnące perfumowany „Envy” firmy Gucci podawanymi w El Celler de Cad Rosa w Gironie.

farmaceuta.postep.edu.pl