Polskie restauracje molekularne

Mimo, iż kuchnia molekularna znana jest od późnych lat 80. XX wieku do Polski trafiła stosunkowo niedawno, a jej popularność rozwija się z umiarkowanym tempie. Zważywszy na jej oryginalność – nikogo nie powinno to dziwić. Mimo wszystko, Polska także doczekała się kilku przyzwoitych przykładów miejsc wykorzystujących kulinarne nowinki.

Pierwsza restauracja serwująca molekularne potrawy powstała w roku 2008. Była to bydgoska Dolce Vita, gdzie szefem kuchni jest Jean Bos. W tym lokalu dania z kuchni molekularnej dostępne są jedynie 2 razy w miesiącu. Oczywiście rezerwacja stolika jest konieczna często z kilkumiesięcznym zapasem czasowym. W 2006 roku Jean Bos zdobył tytuł Najlepszego Kucharza Świata, a 2 lata później odznaczony został kulinarnym Oskarem. Kolejną knajpą z molekularnym menu była restauracja Flamingo mieszcząca się w hotelu Verde Montana w Kudowie-Zdroju. Bardzo znanym w tej dziedzinie nazwiskiem jest także Wojciech Modest Amaro, który molekularne dodatki tworzy dla Klubu Polskiej Rady Biznesu.

podatki.konsument.edu.pl