Restauracja The Fat Duck

Kuchnia molekularna nie jest może wyjątkowo powszechna, ale z pewnością oryginalna, a czasem nawet magiczna. Restauracji serwujących molekularne jedzenie nie jest dużo, choć można je znaleźć niemal w każdym kraju. Jedną z najsławniejszych pozostaje wciąż The Fat Duck w Bray na terytorium Anglii, prowadzona przez Hestona Blumenthala. 10 lat temu lokal uzyskał 3-gwiazdkowe odznaczenie Michelina, a nawet Order Imperium Brytyjskiego wydawany przez samą królową Elżbietę. 2005 rok natomiast to moment uzyskania przez restaurację miana Najlepszej Restauracji na świecie.

Właściciel restauracji postrzegany jest jako prawdziwy alchemik. Nieco ekscentryczny, ale niezwykle utalentowany kucharz i biznesman pierwsze kroki w sztuce kulinarnej stawiał samodzielnie. Jego ulubionymi procesami jest bardzo powolne przygotowywanie potraw, niskie temperatury i wykorzystanie próżni. Jest zwolennikiem odczuwania jedzenia przez wszystkie zmysły. Jego kuchnia to przede wszystkim królestwo struktur, zabawa kolorem oraz szereg wyzwań dla zdolności percepcyjnych człowieka. Jego popisowe potrawy to np. żel migdałowy w płynnej formie, lody bekonowe czy też owsianka ze ślimaka.