Zróżnicowane tradycje kulinarne na talerzu

www.amica-group.com/news-details/kitchen-appliances-manufacturer

Ten tajemniczo brzmiący styl sztuki kulinarnej zdobywa coraz większą sławę w wielu częściach świata. W Polsce święcił tryumfy kilka lat temu, choć wciąż uważany jest za ciekawy, alternatywny i bardzo popularny wśród poszukiwaczy kulinarnych uniesień.

Fusion to najczęściej łączenie ze sobą różnych tradycji. Smaków dalekich, pozornie do siebie nie pasujących a dających wystrzałowy efekt końcowy. Przykładem może być włoskie sushi czy pizza. Fusion nie odkrywa niczego nowego, ponieważ bazuje na znanych przepisach tradycyjnych kuchni regionalnych czy narodowych. Jednak to połączenia ich ze sobą w sposób niekonwencjonalny tworzą nową jakość. Kreatywny szef kuchni posiadający wystarczająco dużo doświadczenia oraz odpowiednią intuicję wyczarowuje kulinarne wariacje mieszając składniki, smaki, a także sposoby przyrządzania i podania potraw.

Fusion wydawać się może czymś łatwym i nie wymagającym. Tymczasem, aby nie doprowadzić do kulinarnej katastrofy, wykazać się należy przede wszystkim wiedzą, wyczuciem oraz doświadczeniem. Smaki są może odrębne, ale w połączeniu muszą do siebie pasować tworząc nową jakość.

weze-hydrauliczne.światowe.com.pl www.hocoma.pl